neděle 1. prosince 2013

3 důvody proč je vaření na výšce utrpení

Zbožňujete vaření a říkáte si, že pokud to s těmi právy nebo medinou nějak nevyjde, můžete kuchtit třeba na zaoceánském parníku a alespoň se podíváte po světě. Pokud ano, tak gratuluji. Tento článek, ale není pro vás. My ostatní vaříme jen v sebeobraně. Proč?

1. Co nemáš, z toho neuvaříš.

Z nějakého záhadného důvodu jsme se rozhodli vařit. Ne, že bychom vaření jakkoliv odsuzovali, jen prostě nepovažujeme vysokoškolské studium za dobré období pro praktikování tohoto řemesla. První problém je v tom, že běžně nevaříme, takže k tomu asi ani nic potřebného nemáme. Takže jdeme do obchodu. Cestou mineme menzu a zatlačíme slzu (je to podivný vesmír, já nevím, proč jsme tam nešli). V lepším případě nám chybí pouze suroviny, v tom horším jsme museli i pro nějaké kuchyňské vybavení.

 
 Myslíte, že se pravítkem dají otáčet placky?
Image courtesy of Felixco, Inc. / FreeDigitalPhotos.net


2. Co neumíš, to raději ani nezkoušej vařit.

Takže jsme nákup dotáhli zpátky domů, teď už jen objednat pizzu a zapnout seriál. Omyl! Show teprve začíná. V tuto chvíli někteří z nás přiznají porážku a spíchnou generický studentský pokrm ve stylu těstoviny na kečuposýrový způsob. Jsou mezi námi i hrdinové, kteří někde na zapadlém blogu nebo v surrealistickém pořadu o vaření viděli super recept, který rozhodně musí zkusit. Je to vaše věc, vy to pak budete likvidovat, nedej bože jíst.

„Teď ještě trocha téhle věci a už absolutně nevím, co vlastně dělám.“
Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

3. Co si nadrobíš, to si taky uklidíš.

Ale dejme tomu, že se vše podařilo, jídlo jste dovedli do poživatelného stádia, hořící záclonu jste uhasili vínem, které jste si nachystali pro očekávaný gurmánský zážitek a žaludek jste pumpovat jít nemuseli. Křížové tažení je u konce. Teď už zbývají jen ty drobnosti jako umýt nádobí. No nemáte skvělý pocit? A kdy budete zase vařit? Třeba až budete mít někdy dost času, koneckonců jste si museli pro něco šlápnout do obchodu, poté vymýšlet kompromisy mezi tím, co chcete jíst a tím, co jste schopni ukuchtit, celé dílo jste museli dotáhnout až do konce a ze stolu jste si nádobí také odnesli sami a potom i umyli (myčka je super věc). A kvůli čemu tohle všechno? Ruku na srdce, poctili byste návštěvu tím, co jste právě vytvořili?

Pokud vás tohle nemotivuje k vaření, tak už nevím co.
Image courtesy of koratmember / FreeDigitalPhotos.net

Fandíme těm, co mají kuráž se v tomhle zlepšovat. I když se o vaření doma říká, že vyjde ekonomicky nejlépe, my budeme zase nějakou dobu raději chodit do menzy, k našemu oblíbenému cizokrajnému junk foodovému stánku a sem tam i na pizzu nebo třeba na meníčka, než nás to zase přepadne.

Žádné komentáře:

Okomentovat